cloth
Projektet cloth börjar bokstavligt med ett väldigt tygstycke. Tunt, tätt, mjukt och slätt. Alltså från en formbar yta man kan täckas och tystas ned av, men även ta form genom, vinna textur ur, synliggöra sin plats i, eller gömma sig bakom… och genom det framställa en (fiktiv) koreografi. Här förespråkas koreografi som ett täckande snarare än ett avslöjande av form/mening. Ett sätt att avtäcka genom att dölja – i både konkret och metaforisk mening. Att täcka och åter-täcka är därför projektets systematiska tillblivelsestrategi, genom flerfaldiga omtagningar som omprövar seende och språk. Handgripligt och virtuellt.
cloth refererar till begreppet veck såsom beskrivet av filosofen Gilles Deleuze, genom hans läsning av Gottfried Wilhelm von Leibniz och barockestetikens klärobskyr. Vecket står här för den draperande vändning över sig självt av en yta, genom vilken ytans ”yttre skikt” framställer (simulerar) ett virtuellt ”innerligt djup”. Alltså, inte genom att avslöja (utlämna) sig själv utan snarare genom att vecka sin utsida och däri, i veckens snäva vändningar, underkasta sig ljusets ”avslöjande” klärobskyr.
koreografi Cristina Caprioli
fotografi och bildspel Håkan Larsson
film och redigering Madeleine Lindh
grafisk design Eleonora Bergendal
cloth utgår ifrån liveinstallationen filt (under cover) som hade premiär 2011 på Moderna Museet i Stockholm. Projektet tar form genom en liveinstallation och en mobil, men alltid platsspecifik, utställning.
utställning
cloth är en rumslig installation och utställning som omprövar formatet, platsen och sammanhanget för tillblivelse och synliggörande av såväl koreografi som fotografi.
Utställningen är formulerad av Cristina Caprioli i samarbete med fotograf Håkan Larsson, och presenterades under egen regi i Svarta Huset i Stockholm 2015. Installationen är platsspecifik och utvecklar sig i relation till de(t) rum den bebor. 2014 producerades den i annorlunda form med stöd av Scenkonst Sörmland och Katrineholms Konsthall. Hösten 2017 visades utställningen med titeln I det dolda på Millesgården i Stockholm, med Masha Taavoniku som producent.
Den konceptuella ramen är en serie fotografier av liveinstallationen, med den hukande krypande kvinnliga figuren som centralt tema. Utöver det består utställningen av film, bildspel, ett antal objekt, publikation och vid utvalda tillfällen liveinstallationen.
trailer cloth.0 (2015) i Svarta Huset, Stockholm
rider cloth.0 (2015) (OBS! Utställningen kan göras annorlunda)
dokumentation från utställningen I det dolda (2017) på Millesgården
liveinstallation
cloth är en förtäckt koreografi och en interaktiv installation. Två dansare rör sig under ett stort täcke. Täcket döljer hela händelsen och hindrar varje rörelse, alltmedan det draperar ett hav av böljande veck där nya narrativ avslöjas i en såväl vacker som hotfull bild.
I den interaktiva installationen välkomnas publiken att dansa under täcket, med ccap-dansarnas vägledning. De medverkande engageras i en taktil interaktivitet i det dolda, och varseblir en händelse som de själva framställer men inte kan se. Till förmån för de som väljer att förbli utanför.
Installationen refererar till barockestetikens klärobskyr via Maurizio Cattelans installation ”All” (2007). Den presenteras i museer, konstgallerier och på andra offentliga platser – som en pågående händelse (varande upp till 3 timmar per dag).
cloth hade premiär under namnet filt (under cover) på Moderna Museet i Stockholm i april 2011 som en del i festival:display. Sedan dess har den presenterats vid ett flertal platser i Stockholm, Katrineholm, Umeå och Köpenhamn.
publikationer
fler cloth-publikationer, objekt och affischer kan ses via huvudmenyn
för beställning, skicka en förfrågan
