De Omutbara Milda

De Omutbara Milda är en serie korta koreografier som är flera platser, vari en handfull främlingar stegar en dimma de inte förstår. Ojämna i sina konturer, nästintill osynliga, men ytterst tydliga och ovanligt klarsynta, dansar de så utspritt och instabilt att de själva framstår som en dimma. Omöjliga att begripa men lätta att omfamnas av. Rakt igenom lågmälda, genomgående milda. I varje sin ton. I varje molekyl. Som de vore bevis på vad det milda förmår. Och bereder plats för. Mitt i den ljudbilden, vars minsta åsyn plockar fram tårarna.

Denna dans föreställer sig en hårfint dimma, volatil, vidöppet. Du tittar ut över kanten, vrider ditt huvud. Någon kommer att sitta mot väggen, till förmån för sidledes plasticitet. Andra kommer att landa från yttre rymden. Titeln? De Omutbara Milda, eller Hon som tror sig vara en planet och andra berättelse, fast endast i vissa stunder. Hursomhelst, med kroppar, oavsett om en i taget eller ihop, blir det ett följe olikt en annan. Här i imman, är denna begränsning ett ypperligt tillfälle.

I TRÅD_dimma
I TRÅD_dimma är en installation som fyller rummet med hundratals trådtunna spår spända från vägg till vägg, flera varv runt om, tills de spunnit en kurvatur som, likt en warp drive böjer tiden runt ett rymdskepp, får rummet omkring att båga sig inåt och emot dig.

De Omutbara Milda i fortsatt dimma
De Omutbara Milda, dem själva en dimma, dansar sig in i den trådtunna imma som TRÅD_dimma installationen böjer rummet med. Dansen blir ännu mer ogripbar, ännu mer osynlig. Men desto mer gripande. Och tydlig. Fortsatt mild, och målmedvetet obestämd. Oavbrutet. I varje sitt steg. I en dans som framstår som något högtidlig men är absolut inte pretentiös, klart funktionsoduglig, oklart till vilket syfte, men med den enastående kapaciteten att framställa det hyper-verkliga och genom det att få hela rummet att relatera till det omedvetna och dess okontrollerbara produktion av lust. Så att Den som träder in i imman vet att denna är en förvillelse ingen kan motstå beröras av.

Foto pavleheidler